Sairausriskiluvut - tehokas apuväline jalostukseen
Miten arvioida terveen koiran riskiä periyttää sairautta, kun rodussa on hankala monigeeninen sairaus, jolle ei ole geenitestiä eikä BLUP-indeksiä? Sukutaulun perusteella laskettava riskiluku on tehokas apuväline, jonka avulla on saatu vähennettyä suomenpystykorvien epilepsiaa. Lappalaiskoirille lasketaan riskilukuja myös autoimmuunisairauksille ja allergioille.

Suomenpystykorva ei enää ole epilepsiarotu
Vielä 20 vuotta sitten suomenpystykorva oli tyypillinen "epilepsiarotu", joka aina mainittiin esimerkkinä, kun puhuttiin epilepsiasta tai eri rotujen tyyppisairauksista. Nyt tilanne on aivan toinen: rodulla on epilepsiaa vähemmän kuin koirilla keskimäärin.
Epilepsian esiintyvyys oli 2000-luvun alussa 5–6 %, mutta nykyisin tapauksia todetaan vain muutamia vuodessa (koiria rekisteröidään vuosittain 600–700).
Miten tämä saatiin aikaan?
Suomenpystykorvaharrastajat ovat tehneet pitkään töitä epilepsian vähentämiseksi. Muutama virstanpylväs:
- 1990-luku – Tiedon keruu epilepsiatapauksista – valtava urakka, joka jatkuu edelleen, mutta pienemmällä panostuksella.
- 1998 – Epi-luvun kehittäminen. Aluksi luvut olivat vain rodun jalostustoimikunnan käytössä.
- 2002 – rodun keskitasoon perustuvat epi-lukujen raja-arvot jalostusyhdistelmille ja pentuvälityspentueille. Koirien omistajat saivat halutessaan tiedon koiransa epi-luvuista.
- 2004 – sekä uroksen että nartun omistajat saivat jalostusneuvonnan yhteydessä tiedon koiriensa epi-luvuista.
- 2011 – koirien epilepsiatiedot ja epi-luvut tulivat rotujärjestön EPI-tietokannassa julkisiksi.
Mikä on epi-luku?
Epi-luku muodostuu koirasta itsestään sekä sen lähisukulaisista saatavista tiedoista. Luku kertoo sairastumisriskistä ja samalla riskistä periyttää epilepsiaa.
Epi-luku lasketaan tietokantaohjelmalla viiden sukupolven sukutaulusta. Suomen Pystykorvajärjestön EPI-tietokannassa epi-luku näkyy koiran sukutaulussa kunkin koiran kohdalla.
Jos koiralla tai sen lähisukulaisella on todettu epilepsia, tämä näkyy sukutaulussa kyseisen koiran kohdalla kirjaimina. Kirjaimet kuvaavat sukulaisuussuhdetta eli yhteisten geenien todennäköistä osuutta sairaan koiran kanssa:
- I = koira on itse epileptikko – sukulaisuussuhde ja vaikutus sairauslukuun: 1,0
- J = koiran jälkeläisellä on todettu epilepsia – sukulaisuussuhde ja vaikutus sairauslukuun: 0,5
- S = koiran täyssisaruksella on todettu epilepsia – sukulaisuussuhde ja vaikutus sairauslukuun: 0,5
- V = koiran vanhemmalla on todettu epilepsia – sukulaisuussuhde ja vaikutus sairauslukuun: 0,5
- P = puolisisaruksella tai isovanhemmalla on todettu epilepsia – sukulaisuussuhde ja vaikutus sairauslukuun: 0,25
Sairausriskiluvut Lappalaiskoiratietokannassa
Suomenlapinkoirille ja lapinporokoirille lasketaan epi-luvun kaltaisia sairausriskilukuja niinikään epilepsiaan sekä lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaan, Addisonin tautiin ja allergioihin. Kaikkien lukujen laskentatapa on samanlainen kuin Suomen Pystykorvajärjestön epi-luvun.
Yksittäisten riskilukujen lisäksi kullekin lappalaiskoiralle lasketaan autoimmuunisairausriski, joka koostuu kilpirauhasen vajaatoiminnan, Addisonin taudin sekä allergioiden riskiluvuista.
Koiran sairausriskiluvut lasketaan ns. lennossa aina kun koiran profiilia tietokannassa katsotaan. Näin käytössä ovat aina ajantasaiset luvut.
Koiran sairausriskiluvut näkyvät sen profiilissa sukutaulun yläpuolella:

Hienossa Lappalaiskoiratietokannassa on paljon muutakin terveystietoa koirasta, esimerkiksi:

Miten sairausriskilukuja käytetään?
Kun kaikilla rodun koirilla on sairausriski laskettuna, voidaan laskea rodun ja/tai ikäryhmän riskilukujen keskiarvo. Pääperiaate jalostuksessa on, että käyttämällä systemaattisesti jalostukseen yhdistelmiä, joissa uroksen ja nartun ominaisuuksien keskiarvo on koko rodun keskiarvoa parempi, saadaan aikaan perinnöllistä edistymistä. Sairausriskiluvuissa yhdistelmien keskiarvon tulisi siis olla koko rodun keskiarvoa pienempi.
Kuten Lappalaiskoiratietokannan ohjeissa todetaan, riskiluvut ovat jalostuksen apuväline, eivät suora ennuste yksilön omasta terveydestä. Korkea riskiluku ei tarkoita automaattisesti, että koira sairastuu, eikä matala riskiluku toisaalta suojaa sitä sairastumiselta.
Tutustu sairausriskilukuihin
- Tietoa epi-luvusta Suomen Pystykorvajärjestön sivuilla
- Suomen Pystykorvajärjestön EPI-terveystietokanta - Tietokannasta voi etsiä koiraa rekisterinumeron perusteella. Koiran sukutaulussa näkyvät sen oma sekä sukutaulun koirien epi-luvut sekä niihin liittyvät kirjaimet kertomaan, jos koiran lähisuvussa on epilepsiaa tai koira itse on sairas. Kirjaimia klikkaamalla saa sukutaulun alle listauksen ko. koirista.
- Lappalaiskoiratietokanta - Tässäkin tietokannassa etsitään koiria rekisterinumeron perusteella. Ohjeistus sairausriskilukujen käyttöön on tietokannan etusivulla otsikon Sairausriskiluvut alla (klikkaa otsikkoa, niin saat tekstin näkyviin)
- Lappalaiskoiratietokannan opetusvideo sairausriskiluvuista (n. 11 min.)
Kiitokset Petra Palukalle vinkistä Lappalaiskoiratietokannan sairausriskilukuihin!