Välilevysairaudelle altistavan CDDY-retrogeenin yleisyys eri koiraroduissa

04.09.2023

Selkänikamien varhaisen rappeuman aiheuttavaa ja siksi välilevysairaudelle altistavaa retrogeeniä on löydetty lukuisista eri koiraroduista, ja sitä esiintyy myös monirotuisilla koirilla. Retrogeeniä voidaan vähentää jalostuksen avulla, jos rodussa esiintyy myös normaalia geenimuotoa. Kuinka yleinen tämä retrogeeni on eri roduissa?

Esiintyvyydet päivitetty 28.9.2024 - muuttuneet rodut luetteloitu lihavoidulla fontilla.

Kromosomin 12 FGF4-retrogeeni eli CDDY

Koiran kromosomissa 12 sijaitseva FGF4-retrogeeni aiheuttaa selkärangan välilevyjen ennenaikaisen rappeutumisen ja on siten riskigeeni välilevytyrälle.

Retrogeenin vaikutus välilevysairauden riskiin on vallitseva - jo yksi kopio retrogeenistä aiheuttaa välilevysairauden riskin. Koiria, joilla on yksi tai kaksi kopiota tästä retrogeenistä, nimitetään kondrodystrofisiksi. Tästä nimityksestä tulee myös retrogeenistä käytettävä lyhenne CDDY.

Koirilla on tunnistettu toinenkin FGF4-retrogeeni, joka saa aikaan lyhyet raajat. Voit lukea kummastakin retrogeenistä ja niiden mahdollisista vaikutuksista koirien hyvinvointiin lisää täältä >>.

Retrogeenin yleisyyttä kuvaa esiintymisfrekvenssi

Esiintymisfrekvenssi kertoo kuinka suuri osuus rodun geeneistä kyseisessä geenipaikassa (lokuksessa) on retrogeeniä. Jos esiintymisfrekvenssi on 25 %, on kyseisen lokuksen geeneistä 25 % retrogeeniä ja 75 % jotain muuta geenimuotoa.

Yli miljoonan koiran aineistoon perustuvassa Wisdom Panelin tutkimuksessa CDDY-retrogeenin esiintymisfrekvenssi oli monirotuisilla koirilla 11,4 % ja puhdasrotuisilla 13,9 %. Rotuja, joissa sen frekvenssi oli vähintään 1 %, oli 89. Kyseessä onkin koirien yleisin tautigeeni.

Kalifornian yliopisto Davis ylläpitää luetteloa CDDY-retrogeenin frekvensseistä testatuissa koiraroduissa. Luettelon koirat on testattu Davisin omassa laboratoriossa (UC Davis Veterinary Genetics Laboratory).

Toinen testaamistaan roduista luetteloa pitävä on Wisdom Health.

CDDY-retrogeenin esiintyvyys eri koiraroduissa 

Esiintyvyydet on kerätty kahden testauslaboratorion tiedoista.

  • UC Davisin aineisto: mukana rodut, joita testattu vähintään 30 yksilöä.
  • Wisdom Panelin aineisto: mukana rodut, joissa frekvenssi on vähintään 5 %.

Jos rotu ei ole mukana tässä listauksessa, se ei täytä yllä olevia kriteereitä.

Luettelo on päivitetty 28.9.2024.

Esiintymisfrekvenssi 75-100 %

cavalier kingcharlesinspanieli, beagle, mäyräkoirat, amerikancockerspanieli, cockerspanieli, ranskanbulldoggi, welsh corgi pembroke ja cardigan, walesinspringerspanieli, amerikanvesispanieli, polski owczarek nizinny, toyvillakoira (Wisdom Panelin aineisto), keskikokoinen villakoirapapillon, espanjanvesikoira, basset hound, entlebuchinpaimenkoira, sealyhaminterrieri, baijerinvuoristokoira, clumberinspanieli, dandiedinmontinterrieri, kingcharlesinsspanieli, fieldspanieli, skyenterrieri, sussexinspanieli

50-75 %

sealyhaminterrieri, kääpiövillakoira, toyvillakoira (UC Davisin aineisto), monivärinen villakoira, boykininspanieli, kiinanharjakoira (Wisdom Panelin aineisto), stabijhoun, kooikerhondje, markiesje, alppienajokoira

25-50 %

australianlabradoodle, bolognese, bichon frisé, kääpiöpinseri, coton de tuléar, kiinanharjakoira (UC Davisin aineisto), labradoodle, novascotiannoutaja, goldendoodle, schapendoes, pekingeesi, dreeveri, löwchen, puli, isovillakoira (Wisdom Panel; "Poodle Medium Standard"?)

< 25 %

coton de tuléar (Wisdom Panelin aineisto), tanskalais-ruotsalainen pihakoira, portugalinvesikoira, shih tzu, englanninbulldoggi, biewerterrieri, pieniamerikanpaimenkoira, isovillakoira (UC Davis), havannankoira, amerikanbulldoggi, amerikanbully, chesapeakelahdennoutaja, chinook, englanninspringerspanieli, bedlingtoninterrieri, tiibetinterrieri, mi-ki, pyreneittenpaimenkoira, lhasa apso, kääpiösnautseri, tiibetinspanieli, venäjänbolonka, venäjäntoy, kääpiöpinseri, yorkshirenterrieri, kanariandoggi, chihuahua, jackrussellinterrieri, xoloitzcuintli, barbet, maltankoira, mopsi (Wisdom Panel), lagotto romagnolo, kääpiökettuterrieri, prahanrottakoira

< 5 %

australianpaimenkoira, rottaterrieri, alaskan klee kai, suursnautseri, irlanninsetteri, rhodesiankoira, bordercollie, bostoninterrieri, labradorinnoutaja, siperianhusky, pomeranian, mopsi (UC Davis), weimarinseisoja, berninpaimenkoira, kultainennoutaja, lyhytkarvainen saksanseisoja, dalmatiankoira, pitbull

0 %

rottweiler, tanskandoggi, dobermanni, saksanpaimenkoira, shiba inu, akita, amerikanakita, alaskanmalamuutti, malinois, karkeakarvainen unkarinvizsla, catahoulanleopardikoira, vanhaenglanninbulldoggi, italianvinttikoira, venäjänmustaterrieri

Millä tavoin retrogeeniä voidaan vähentää koiraroduissa?

Retrogeeniä kannattaa karsia, jos rodussa esiintyy välilevytyriä, halvaantumisia ja/tai koirien selkäkipuilua.

UC Davisin tutkijat ovat antaneet jalostussuositukset (Taulukko 1), jotka perustuvat rotujen retrogeenifrekvensseihin:

  • Jos frekvenssi on rodussa alle 25 %, voidaan retrogeeni karsia pois jopa yhdessä sukupolvessa. 
  • Jos frekvenssi on 25 % tai suurempi, pitää karsinta tehdä vähitellen, useamman sukupolven aikana.

Joissain roduissa retrogeenin frekvenssi on 100 % tai hyvin lähellä tätä. Tämä tarkoittaa, että rodussa ei esiinny normaalia geenimuotoa lainkaan. Tällöin ainoa keino vähentää retrogeeniä on tietysti roturisteytysohjelma.

Koska retrogeenin vaikutus välilevytyräriskiin on vallitseva, roturisteytyksissäkin kuluu kaksi sukupolvea ennen kuin välilevysairauden riski pienenee

Ensimmäiset risteytysjälkeläiset eli F1-polvi ovat kaikki kantajia. Näitä risteytyspentueita tarvitaan useampia, jotta niiden yksilöitä voidaan yhdistää seuraavassa sukupolvessa keskenään. Nämä F2-polven jälkeläiset ovat edelleen puoliksi alkuperäistä rotua, ja niistä neljäsosalla ei ole retrogeeniä eikä sen tuomaa riskiä.

Jos F1-polven kantaja yhdistetään sellaisen koiran kanssa, jolla ei ole retrogeeniä, on jälkeläisistä keskimäärin joka toinen retrogeenistä vapaa.

Takaisinristeytyksellä alkuperäiseen rotuun heti F1-sukupolven jälkeen ei saada aikaan retrogeenistä vapaita jälkeläisiä.

Taulukko 1. CDDY-geenilöydön tehneiden UC Davisin geenitutkijoiden suosittelema jalostusohjelma, jolla voidaan vähentää välilevysairaudelle altistavaa CDDY-retrogeeniä.

Klikkaa kuvaa ja tutustu genetiikan verkkokursseihini:


Lähteet:

UC Davis Veterinary Medicine: Chondrodystrophy (CDDY and IVDD) and Chondrodysplasia (CDPA)

Wisdom Panel: Chondrodystrophy and Intervertebral Disc Disease in dogs

Myös Batcherin ym. vuonna 2009 julkaistu tutkimus sisälsi esiintymisfrekvenssejä usealle eri rodulle - tutustu lukuihin täällä >>.